Kontenery gastronomiczne stały się popularne w ostatnich latach dzięki swojej mobilności oraz niskim kosztom nabycia i utrzymania. Jednak, aby mogły odpowiednio pełnić swoją rolę i umożliwiać użytkownikom przygotowywanie oraz serwowanie dań, powinny być stosownie wyposażone. Na tym etapie trzeba uwzględnić, jaki charakter będzie miał dany lokal, jakie dania będą w menu. Trzeba też zawsze kierować się obowiązującymi normami oraz przepisami BHP. Zobacz, jak krok po kroku przygotować kontener gastronomiczny do prowadzenia działalności.
Zacznij od wybrania odpowiedniego kontenera
Wybór kontenera, który będzie odpowiedni do zaadaptowania na restaurację to podstawa. Kontenery są dostępne w różnych rozmiarach oraz układach – nie brakuje nawet konstrukcji dwupoziomowych. Rozmiar zależy od oczekiwanej liczby klientów oraz tego, na jaką skalę planujesz prowadzić biznes. Poza tym, zamawiając kontener bezpośrednio u producenta zyskujesz możliwość dokładnego sprecyzowania swoich potrzeb i zaadaptowania obiektu w taki sposób, aby im odpowiadał. Zastanów się jednak, czy chcesz go kupić, czy wynająć. Taka opcja też jest możliwa i warto ją rozważyć.
Zgoda na postawienie kontenera i prowadzenie działalności
Zanim przystąpisz do adaptacji kontenera, upewnij się, że masz odpowiednie pozwolenia na prowadzenie działalności gastronomicznej w wybranej lokalizacji. Wiele miejsc może wymagać specjalnych pozwoleń na ustawienie tego typu obiektu. Warto doprecyzować to wcześniej, sprawdzając m.in. czy działka jest usługowa, czy można na niej prowadzić działalność, czy wymaga ona zgody, czy mieści się w regulacjach MPZP.
Projekt i adaptacja wnętrza kontenera – dużo możliwości
Kontenery oferują ograniczoną przestrzeń, więc kluczowym wyzwaniem pozostaje ergonomiczne urządzenie i wykorzystanie każdego dostępnego metra kwadratowego. Rozważ zatrudnienie architekta lub projektanta wnętrz specjalizującego się w kontenerach. A przy wybieraniu podstawowego wyposażenia, skonsultuj się z przedstawicielem firmy. Producent zadba o takie obszary jak:
- Izolacja – kontenery metalowe mają tendencję do przegrzewania się latem i bycia chłodnymi zimą, więc odpowiednia izolacja jest obowiązkowa.
- Instalacje – dają niezbędny w restauracji dostęp do wody, prądu i kanalizacji. Ustal miejsce na zaplecze kuchenne, łazienki oraz strefę dla klientów.
- Wentylacja: W kuchni powinna być odpowiednia wentylacja, aby zapobiec nagromadzeniu się dymu i zapachów.
Wyposażenie kontenera gastronomicznego – co się na nie składa?
Wyposażenie kuchni powinno być kompaktowe i wielofunkcyjne, uwzględniające przede wszystkim:
- sprzęt kuchenny – wybieraj urządzenia o wysokiej wydajności i niskim zużyciu energii. Pamiętaj o piecu, lodówce, zmywarka, blenderach, frytkownicach itp.,
- meble – stoliki i krzesła powinny być lekkie i łatwe do przenoszenia. Wiele restauracji w kontenerach oferuje także strefy na zewnątrz, dlatego rozważ zakup mebli ogrodowych.
Otwarcie restauracji w kontenerze to nie tylko trend, ale też ekonomicznie uzasadnione rozwiązanie dla tych, którzy chcą zacząć swoją przygodę z gastronomią. Znajdź idealny obiekt, urządź go i startuj. Powodzenia!